Proč jsme na tom hůře než Kyrgyzstán?

26. 11. 2016 1:28:13
Zdlouhavé stavební povolení ničí mladé rodiny, nemůžou si dovolit bydlení. Světová banka ve svém žebříčku Doing Business, který zkoumá podnikatelské prostředí v jednotlivých zemích, zveřejnila svoje data.

Světová banka ve svém žebříčku Doing Business, který zkoumá podnikatelské prostředí v jednotlivých zemích, zveřejnila pro Českou republiku znepokojivá, nikoliv však překvapivá, data.

V čem naprosto selháváme a naprosto ničíme lidi, je získání stavebního povolení. V této kategorii jsme se umístili až na 130. místě ze 190 hodnocených zemí a situace se nezlepšuje – meziročně došlo ke zhoršení naší pozice o další 4 místa. Získat povolení ke stavbě je tak jednoduší například v Kongu, Kyrgyzstánu, nebo v polokomunistickém Bělorusku.

Složité získávání stavebního povolení výrazně omezuje hospodářský růst a důležité investice. Firmy nemůžou postavit průmyslové haly a začít výrobu, ve městech nevznikají podle potřeby kancelářské budovy. Nejvíce se to ale občanů dotýká právě omezenou výstavbou bytů, která vede k obrovskému zvyšování cen nemovitostí.

Dostupnost bydlení v Praze klesá, na vině je i vedení města

V Praze je velmi omezena nabídka nových bytů, poptávka přitom vlivem nízkých úrokových sazeb prudce rostla. V takové situaci by logicky mělo dojít k výstavbě nových rezidenčních projektů, které by měly zahltit pražský trh nemovitostí. Dochází ale k přesnému opaku. Například za první tři čtvrtletí roku 2016 byla v Praze zahájena výstavba 1 555 bytů, což je o 60,8 procenta méně než ve stejném období loňského roku.

Důvodem jsou především administrativní průtahy vlivem nesmyslných zákonů a nejistá situace s novým Metropolitním plánem i Pražskými stavebními předpisy, za což nese plnou zodpovědnost stávající koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice na pražském magistrátu. Pokud developer koupí stavební pozemek, pak mu může trvat průměrně 8-10 let než vůbec začne stavět s tím, že existuje velká pravděpodobnost, že stavět nebude a zůstane mu jenom pole. V takovém prostředí se nevyplatí na trh vrhat nové byty a výsledkem je právě zdražování.

Zastavme tohle šílenství

Nejen tedy stát, ale i samotné vedení Prahy, tak páchá nehorázné antisociální šílenství, kdy se bydlení stává stále nedostupnější, a to nejen pro chudé, ale také pro střední třídu.

Zatímco například ve Varšavě je potřeba jen 6,4 ročních mezd k pořízení nemovitosti, v Praze je nutné vynaložit 11,5 ročních mezd. Ve středoevropském regionu je Praha zdaleka nejdražší. Je tedy na čase tento přebyrokratizovaný systém zastavit, a to dříve, než bude pozdě.

Autor: Martin Valovič | sobota 26.11.2016 1:28 | karma článku: 20.09 | přečteno: 630x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 15.25 | Přečteno: 200 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 501 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1029

Architekt, soukromý podnikatel, bojovník proti omezování svobody ve všech jejích podobách, 1. místopředseda ODS Praha 10.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...