Zákon o (a)sociálním bydlení opravdu nepotřebujeme.

Tak se nám naše vláda rozhodla zase napáchat nějaké dobro. Sociální síť prý není dostatečná a je potřeba do ní nalít další peníze.

Samozřejmě naše peníze, protože z cizího se vždycky rozdává líp, než z vlastních peněz. A ostatně jediné peníze, které vláda má jsou ty, které vyndá skrze daně z našich kapes nebo si je půjčí našim jménem.

Konkrétně by mělo jít podle studie poradenské společnosti KPMG až o 41 miliard korun v horizontu deseti let. A proč vlastně? Vláda chce, aby se začaly stavět sociální byty. Na ně by měli vybraní lidé nárok za nižší, než tržní nájem.

Nespravedlivé přerozdělování

Je to další případ, kdy vláda jedněm peníze vezme, druhým dá a po cestě ještě polovinu ztratí. Zvýšené nároky na administrativu se totiž zaplatit musí a přiznejme si, že by asi nikoho nepřekvapilo, kdyby státem organizovaná výstavba bytů byla spojena s korupcí.

Solidarita má mít ve společnosti své místo. Sociální dávky a podpora však mají fungovat jako záchranná síť. Pružná síť, která pomůže každému, kdo do ní spadne, odrazit se zase nahoru k normálnímu životu. Zákonem o výstavbě nových sociálních bytů však vzniknou ghetta, ze kterých se jen velmi obtížně bude lidem unikat. O jejich dopadech na život ve městech, na charakter a kvalitu veřejného prostoru netřeba vést dlouhou debatu. Budou bezesporu negativní.

Aby chudí zůstali chudými

Pod rouškou dobrých úmyslů se tak akorát cíleně vytváří další vrstva lidí závislých na státu. Lidí, od kterých si levice slibuje hlasy ve volbách. A v tom právě tkví cynismus sociálních demokratů, komunistů a levice obecně. Jim nejde o to, někomu pomoci, naopak jejich bytostným zájmem je, aby chudí zůstali chudými a dále volili levici.

Vezměte si tu ironii. Pracujete, platíte daně a nájem a stát vezme část vašich peněz, postaví za ně někomu bydlení a nechá ho tam za dotovaných podmínek bydlet. Myslíte, že by měl stát mít jiné priority? Třeba investovat v současné neklidné době do naší obrany a bezpečnosti? Nebo do lepšího vzdělávání pro naše děti? Omyl. Přerozdělování je jasná priorita levice, ke které se přidává i údajně pravicové hnutí ANO.

Autor: Martin Valovič | středa 15.3.2017 17:52 | karma článku: 28,15 | přečteno: 705x