Podle Mládka z cizího krev neteče

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek je velmi štědrý muž, ale jen pokud jde o cizí peníze. Chystá se totiž nalít miliardu korun do těžební společnosti OKD.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek je velmi štědrý muž, ale jen pokud jde o cizí peníze. Chystá se totiž nalít miliardu korun do těžební společnosti OKD, která se dlouhodobě potýkala s finančními problémy a nyní je dokonce v insolvenci. Svůj plán Mládek znovu potvrdil v Partii s Alexandrou Udženijou na Primě a to navzdory tomu, že, tedy přinejmenším kam moje znalost sahá, miliardu korun na účtu nemá.

Ministr totiž nemluvil o svých penězích, ale o financích nás, daňových poplatníků, které chce promrhat v odvětví, které je dlouhodobě v úpadku. Ostatně tenhle trend je u zástupců levicové politiky dost běžný a to už od dob, kdy socialisté nabádali dělníky, aby rozbíjeli stroje jen proto, aby jim tyto bezcitné kusy kovu nebraly práci.

Mládek jde s dobou, k ničení strojů neponouká, místo toho vyhazuje peníze oknem. Princip je stejný a také stejně hloupý. Obzvláště pobuřující je na tom samotný fakt, že ministr si nesmyslnost této investice plně uvědomuje a sám připustil, že těžba uhlí nemá v Ostravsko-Karvinském revíru budoucnost.

Je to nefér

Kromě plýtvání peněz, které mohly být použity na zvýšení platu lékařům, či výstavbu nových škol přináší s sebou Mládkovo rozhodnutí mnohá další úskalí. Podívejme se na současný stav trhu práce. Je vysoká poptávka po kvalifikovaných dělnících a řemeslnících. Horníci z OKD by si tedy s vhodnou rekvalifikací mohli najít perspektivnější a lépe placené místo. Nejen, že není potřeba podobnými investicemi uměle stimulovat zaměstnanost, ale zároveň tím Mládek prokazuje horníkům medvědí službu.

Udržuje je nadále v práci, kterou budou muset dříve, či později kvůli globálnímu úpadku odvětví skončit. Touto falešnou nadějí jim bere motivaci, aby se už nyní aktivně snažili získat si jinou kvalifikaci nebo si nalézt práci. Je to kruté obzvláště vůči mladším horníkům. Ti by se totiž nyní mohli naučit něco nového snadněji, než když skončí za pár let.

Kromě samotných zaměstnanců tím také Mládek poškozuje ostatní podnikatele, kterým stát podobné výhody neposkytne. Toto chování je o to víc nefér, pokud si připomeneme, za jak výhodných a podezřelých okolností privatizoval Zdeněk Bakala za vlády ČSSD OKD a jak získal byty OKD, které navzdory slibu nikdy neprodal jejich nájemníkům. Vzkaz, který ministr Mládek vysílá všem podnikatelům je v tomto kontextu jasný: „Buďte bezohlední. Urvěte, co můžete. Své společnosti zplundrujte. Stát se postará.“

Netransparentní a pochybné

Podezření budí i podrobnosti samotné „půjčky“. Uvozovky používám, protože asi všichni tak nějak podvědomě cítíme, že to ve skutečnosti žádná půjčka není, protože aby to půjčka byla, musela by tady být alespoň nějaká naděje, že stát tyto peníze uvidí zpět. Podle slov samotného Mládka OKD potřebuje k pokrytí svých finančních závazků 640 milionů korun. Po provedení rychlého matematického úkonu nám zde zbývá dalších 320 milionů, o jejichž využití nevíme zhola nic.

Faktem je, že až čas ukáže, kde ta miliarda z našich daní nakonec skončila. Jen aby to zase nebylo v nějaké krabici na víno…

Autor: Martin Valovič | úterý 21.6.2016 9:17 | karma článku: 28,50 | přečteno: 776x
  • Další články autora

Martin Valovič

Svině se neříká

27.6.2017 v 9:08 | Karma: 39,04

Martin Valovič

Poslanci umí udělat i radost

12.6.2017 v 9:06 | Karma: 15,92

Martin Valovič

Co s jizvou na tváři Prahy?

22.5.2017 v 9:00 | Karma: 15,11

Martin Valovič

Taky sním o lepším Česku

26.4.2017 v 18:53 | Karma: 20,49
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1029x
Architekt, soukromý podnikatel, bojovník proti omezování svobody ve všech jejích podobách, 1. místopředseda ODS Praha 10.

Seznam rubrik