Proč jsme na tom hůře než Kyrgyzstán?

Zdlouhavé stavební povolení ničí mladé rodiny, nemůžou si dovolit bydlení. Světová banka ve svém žebříčku Doing Business, který zkoumá podnikatelské prostředí v jednotlivých zemích, zveřejnila svoje data.

Světová banka ve svém žebříčku Doing Business, který zkoumá podnikatelské prostředí v jednotlivých zemích, zveřejnila pro Českou republiku znepokojivá, nikoliv však překvapivá, data.

V čem naprosto selháváme a naprosto ničíme lidi, je získání stavebního povolení. V této kategorii jsme se umístili až na 130. místě ze 190 hodnocených zemí a situace se nezlepšuje – meziročně došlo ke zhoršení naší pozice o další 4 místa. Získat povolení ke stavbě je tak jednoduší například v Kongu, Kyrgyzstánu, nebo v polokomunistickém Bělorusku.

Složité získávání stavebního povolení výrazně omezuje hospodářský růst a důležité investice. Firmy nemůžou postavit průmyslové haly a začít výrobu, ve městech nevznikají podle potřeby kancelářské budovy. Nejvíce se to ale občanů dotýká právě omezenou výstavbou bytů, která vede k obrovskému zvyšování cen nemovitostí.

Dostupnost bydlení v Praze klesá, na vině je i vedení města

V Praze je velmi omezena nabídka nových bytů, poptávka přitom vlivem nízkých úrokových sazeb prudce rostla. V takové situaci by logicky mělo dojít k výstavbě nových rezidenčních projektů, které by měly zahltit pražský trh nemovitostí. Dochází ale k přesnému opaku. Například za první tři čtvrtletí roku 2016 byla v Praze zahájena výstavba 1 555 bytů, což je o 60,8 procenta méně než ve stejném období loňského roku.

Důvodem jsou především administrativní průtahy vlivem nesmyslných zákonů a nejistá situace s novým Metropolitním plánem i Pražskými stavebními předpisy, za což nese plnou zodpovědnost stávající koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice na pražském magistrátu. Pokud developer koupí stavební pozemek, pak mu může trvat průměrně 8-10 let než vůbec začne stavět s tím, že existuje velká pravděpodobnost, že stavět nebude a zůstane mu jenom pole. V takovém prostředí se nevyplatí na trh vrhat nové byty a výsledkem je právě zdražování.

Zastavme tohle šílenství

Nejen tedy stát, ale i samotné vedení Prahy, tak páchá nehorázné antisociální šílenství, kdy se bydlení stává stále nedostupnější, a to nejen pro chudé, ale také pro střední třídu.

Zatímco například ve Varšavě je potřeba jen 6,4 ročních mezd k pořízení nemovitosti, v Praze je nutné vynaložit 11,5 ročních mezd. Ve středoevropském regionu je Praha zdaleka nejdražší. Je tedy na čase tento přebyrokratizovaný systém zastavit, a to dříve, než bude pozdě.

Autor: Martin Valovič | sobota 26.11.2016 1:28 | karma článku: 20,09 | přečteno: 630x
  • Další články autora

Martin Valovič

Svině se neříká

27.6.2017 v 9:08 | Karma: 39,04

Martin Valovič

Poslanci umí udělat i radost

12.6.2017 v 9:06 | Karma: 15,92

Martin Valovič

Co s jizvou na tváři Prahy?

22.5.2017 v 9:00 | Karma: 15,11

Martin Valovič

Taky sním o lepším Česku

26.4.2017 v 18:53 | Karma: 20,49
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1029x
Architekt, soukromý podnikatel, bojovník proti omezování svobody ve všech jejích podobách, 1. místopředseda ODS Praha 10.

Seznam rubrik