Martin Valovič

Volební program ČSSD: Retro, které ale není cool

19. 06. 2017 9:08:00
V sobotu představili sociální demokraté svůj program do podzimních voleb. Kdo čekal, že v Lidovém domě přijdou s nějakou „bombou“, s nějakým novým tématem, nebo neotřelou myšlenkou, byl zklamán.

Socialisté nabídli standardní levicovou politiku přerozdělování, politiku složitějších daní a podpory určitých sociálních skupin (důchodci, státní zaměstnanci) na úkor nadprůměrně vydělávajících zaměstnanců v soukromém sektoru a živnostníků.

Jistě, někoho může zákonem daná pětitýdenní dovolená nebo plošné jízdné zdarma pro školáky a seniory nad 65 let oslovit, ale nabízí se zde trefný citát Margaret Thatcher: „Problém socialistů je, že jim jednou dojdou cizí peníze“. Zkrátka všechny tyto výdobytky bude muset někdo zaplatit a ten „někdo“ jsou buďto zaměstnanci a firmy, které budou muset odvést větší daně, nebo úplně všichni od kolébky až po hrob, pokud se stát na tyto nové výdaje více zadluží.

Celý program má přes 30 stran a nemá smysl ho do detailu popisovat celý. Zájemci si ho jistě najdou na stranickém webu. Jedna věc ale v zástupu ekonomických absurdit ční nad ostatními. Ve svém programu totiž ČSSD slibuje do roku 2022 průměrnou mzdu ve výši 40 000 Kč.

Na tom chtít vyšší mzdy samozřejmě není nic špatného, ostatně i ODS to má jako jeden ze základních pilířů programu. Rozdíl je ale v tom, jak toho dosáhnout a socialistická cesta k vyšším mzdám rozhodně nepovede.

Vyšší mzdy dle ČSSD? Těžko

Už díkybohu nežijeme v systému centrálního plánování, kdy o mzdách ve firmách rozhoduje nějaká plánovací komise, takže vláda může mzdy v soukromém sektoru ovlivňovat pouze nepřímo skrze výši daní a odvodů. A pokud je zvýšíte, což socialisté plánují, tak zkrátka mzdy porostou pomaleji, protože firmy musí zaplatit vyšší daně – tak je to jednoduché. A pak je tu ještě státní sektor, kde už vláda může výši platů určovat, jak chce. Pouze se zase nabízí ta samá otázka – kdo to zaplatí?

S velmi vtipným řešením přišla na svém Facebooku ekonomka z Masarykovy univerzity Hana Lipovská.

Pokud vezmeme v potaz průměrnou mzdu v soukromém sektoru a průměrný plat ve státním sektoru a počet zaměstnanců, stačí ve státním sektoru zvýšit průměrný plat na cca 92 000 Kč a aby to rozpočet nebolelo, tak zavést speciální daň pro státní zaměstnance ve výši 68 %. Rozpočet to nebude stát ani korunu a cílů, které si socialisté vytyčili, může být dosaženo téměř přes noc. Zdá se vám to absurdní? Mně taky, ale stejně absurdní je snažit se o zvyšování mzdy zaměstnanců zvyšováním daní pro firmy.

Pokud to jakákoliv strana skutečně myslí se zvyšováním mezd vážně, musí se snažit snížit zdanění práce, které je u nás jedno z nejvyšších v EU. O tom ale socialisté ve svém programu nemají ani větu. Sociální demokraté můžou být ještě rádi, že si média více všímala ohlášeného návratu Jiřího Paroubka do jejich řad, než jimi prezentovaného volebního programu, protože ten program zkrátka není dobrý pro Českou republiku a každý soudně uvažující člověk to vidí.

Uvidíme, co dokáže nově zvolený triumvirát Zaorálek, Chovanec, Sobotka s tímto paskvilem do voleb vykouzlit, ale moc šancí jim nedávám.

Autor: Martin Valovič | karma: 28.43 | přečteno: 682 ×
Poslední články autora